Overrækkelse af Hendes Majestæt Dronningens Fortjenstmedalje af sølv i Uummannaq

Elise Petersen, der i snart 42 sammehængende år har ansat i KGH/KNI fik overrakt en fortjenstmedalje den 21. februar 2015 kl. 10:00 Den til museet tilhørende afdeling “Lægeboligen” i Uummannaq.

fortjenstmedalje_elise_petersen_1_630p.jpg

En betydningfuld dag for borgerne i Uummannaq

På en pragtfuld dag, hvor der var vindstille og højt til himlen den 21. februar, blev Elise Petersen, der i snart 42 sammenhængende år har været ansat i KGH/KNI, dekoreret med Hendes Majestæt Dronningens Fortjenstmedalje af sølv.

Alle inviterede gæster, Elises familie, ægtemand Niels Anthon (Aqqaluk) og dennes familie, var alle mødt op i Museets afdeling ”Den gamle lægebolig”.

Salgschef i regionen under Pilersuisoq bød gæsterne velkommen, og det lokale kor ”Erinaq” sang en vidunderlig sang med titlen ”Sinniisiga asassavakkit.” Koret sang ligeledes en anden god sang, som de på egen regning har forberedt i dagens anledning.

Salgschefen holdt en tale om få af de mange forskellige ting, som Elise gennem sit snart 42 årige ansættelse har mødt, den lokale reporter for KNR-TV, Samuel Kleemann, optog seancen til programmet ”Nunatsinnit.”

Der var mundgodter, drikkelser, kaffe/te og kager under receptionen i den gamle lægebolig.

Opmærksomheden blev henledt på, at den dekorerede og dennes nære familie havde en højtidelig dag, og det samme var tilfældet med resten af borgerne, dagen blev jo markeret som en dag, som man ikke har oplevet gennem mange år. Elise er en stabil medarbejder, og én som udnytter tiden fuldt ud, og vi siger hjertelig tak til hende, at hun er et forbillede for andre, og vi siger også tak til hendes familie og ønsker alle tillykke med dagen.

fortjenstmedalje_elise_petersen_2_300p.jpg

Tale

Velkomst

Vores kollega, Elise, hendes mand Aqqaluk, hendes nærmeste og vores kolleger, velkommen allesammen.

Jeg er beæret over, at jeg på vegne af KNI A/S kan holde tale på denne ikke almindelige og betydningsfulde dag.

Vi er i dag samlet for at fejre en særlig og betydningsfuld begivenhed, og det er naturligt, at vimarkerer dagen. Vi er i dag samlet, fordi det er normal kutyme at markere 40 års ansættelser er derudvoer, og for at ære og takke vedkommende.

Det er ikke hverdagskost, at nogen får tildelt Hendes Majestæt Dronningen den andens Fortjenstmedalje af sølv, men overrækkelser af fortjenstmedaljer er noget, der er praktiseret siden kolonitidens KGH-tid, og det er glædeligt, at fortjenstmedaljer stadig overrækkes også efter indførelse af Grønlands Hjemmestyre, og det er en markering man fejrer i rigsfælleskabets navn.

Hende, der i dag for en fortjenstmedalje i sølv, er én, der har været ansat siden 1973 under KGH, og hun var en teenager, da hun blev ansat, som tiden gik blev hendes erfaringer flere og flere, og på et tidspunkt havde hendes chef spurgt hende, om hun havde lyst til at blive lærling, og da hun accepterede var hun startet på sin butiksuddannelse. Under sin lærlingetid har hun arbejdet i alle afdelinger under KGH, og hun har så hvervet sig kompetencer, der er nødvendige for at bestride en stilling i en butik.

Som årene gik, kom der et tidspunkt, hvor man blandt den grønlandske befolkning skulle vælge en markant person til at bestride en stilling, der var af yderst vigtighed i befolkningen, og det blev dig, Elise, og dengang bød du muligheden velkomme og tog i mod tilbuddet.

Du respekterer tiden, og du sætter målsætninger højt, du er kendt blandt ledelsen som én, der forstår og tager de af ledelsen og ejeren udstukkede strategier alvorligt, og du har mange gange løftet opgaver, der skal være med til at løfte de i samfundet meget vigtige opgaver, derfor, Elise, efter knap 42 års ansættelse kan vi sige, at du forstår og har stor erfaring i “handel” og “kommerciel handel”, derfor kan vi godt sige, at du er en erfaren købmand. Dine kompetencer er kendt blandt de mange kolleger samt blandt ledelsen, og vi er altid glade for din sagtmodighed.

Jeg kan på ingen måde fortælle om hele din 42 årige ansættelse, det er kun dig, der kan.

Du er dygtig til butiksarbejde, derfor er du mange gange sendt til bygder, så du kan sætte butikkerne i system, og det er noget, du altid klarer med bravur. Ledelsen har mange gange trukket på dine kompetencer, når de skal have løst vigtige opgaver, og det gør man stadig den dag i dag.

Elise, du er en stabil og hengiven medarbejder, og med disse få ord vil jeg på vegne af vores firma sige tak til dig, og inden jeg overrækker Hendes Majestæt Dronningens Fortjenstmedalje, vil jeg sige, at du er blandt få offentlige ansatte, der i så mange år har arbejdet eksemplarisk og stabilt, og dagen i dag er derfor stort for os alle, overrækkelse af en fortjenstmedalje til dig er ikke blot en overrækkelse af en medalje, det er en hædring af din person samt din mangeårige ansættelse.

Det er en sjældenhed, at fortjenstmedaljer tildeles til ansatte i KGH, KNI Pilersuisoq i Uummannaq, jeg har i hvert fald den dag i dag aldrig set en lignende overækkelse, dagen er derfor en stor dag for alle, og jeg vil sågar tillade mig at sige, at det også er en værdi for hele byen.

Elise, jeg er sikker på, at dine tanker og følelser er på valfart på steder som for os er usynlige, tanker der måske handler om dine nærmeste, gamle kolleger, der har haft indflydelse på din arbejdsindsats, og måske mange af dine kolleger fra gammel tid.

Jeg vil ikke mindst på vegne af Pilersuisoq benytte lejligheden til at sige tak til Elises støtte under hendes karriere, og det er hendes ægtemand, Aqqaluk, jeres søn og jeres familier, tak til jer, at i gennem årene har haft fuld forståelse for Elises mange pligter, og jeg er ikke i tvivl om, at I har givet hende styrke.

Livet fortsætter, dagene fortsætter, jeg ønsker jer al godt i fremtiden, og jeg ønsker jer en god dag på denne betydningsfulde dag.

KNI A/S • J.M. Jensenip Aqq. 2 • 3911 Sisimiut
T +299 86 24 44 • E info@kni.gl